ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ του Γιάννη Φαρσάρη

Φέρτε στο νου σας ένα μεγάλο, όμορφο, γερό ιστιοφόρο στη μέση μιας ανοικτής θάλασσας. Μπροστά του αμέτρητοι προορισμοί που τους περισσότερους ούτε καν μπορείτε να τους φανταστείτε. Πίσω του η ασφάλεια του λιμανιού. Τα πανιά του φουσκώνουν από τον αέρα που άλλοτε είναι ούριος, άλλοτε κάπως αδύναμος. Η ικανότητα του κυβερνήτη θα το κάνει να φτάσει μακριά, με ασφάλεια, αποφεύγοντας τους σκόπελους, προσπερνώντας τις όποιες θαλασσοταραχές. Το ιστιοφόρο αυτό είναι μια ιδέα, η ανοικτή θάλασσα η νέα ψηφιακή πραγματικότητα του διαδικτύου, κυβερνήτης του σκάφους, εσείς. Τι είναι ένα καράβι αν δεν ταξιδεύει στην ανοικτή θάλασσα; Κανένα δεν κατασκευάζεται με την προοπτική να παραμένει σε κάποιο ασφαλές λιμάνι.

Αυτό ακριβώς είναι το νέο βιβλίο του αγαπημένου Γιάννη Φαρσάρη, "Σουσάμι Άνοιξε", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έσοπτρον έχοντας ήδη αγαπηθεί πολύ. Ίσως μόνο με τέτοιες παρομοιώσεις μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έργο που δύσκολα κατατάσεται σε κάποια από τις γνωστές κατηγορίες που συναντάμε στα βιβλιοπωλεία. Εγώ, ωστόσο, θα το χαρακτήριζα και κάπως αλλιώς: ένα βιβλίο - βόμβα. Ένα βιβλίο που έρχεται να ταράξει, να δονήσει, να εμπνεύσει και να σας παροτρύνει να τολμήσετε. Να αφεθείτε και να αφήσετε τις ιδέες σας να ταξιδέψουν και να ανθίσουν μέσα από τον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου. Έναν κόσμο πάντα νέο και συναρπαστικό που συνεχώς διαστέλλεται και μαζί μ' αυτόν οι δυνατότητες που προσφέρει, οι ευκαιρίες που μπορεί να φέρει. Χωρίς στεγανά, χωρίς πρέπει. Όλα είναι στο χέρι σας - κυριολεκτικά και καθόλου μεταφορικά.

Δομημένο κατά τρόπο έξυπνο, γεμάτο ολοζώντανες αναγνωστικές εικόνες, παραδείγματα, ψηφιακές παραπομπές και σωστές δόσεις χιούμορ, τα σχετικά μικρά σε έκταση κεφάλαια γίνονται ακόμη πιο ευκολοδιάβαστα, πραγματικά απολαυστικά. Το βιβλίο του Γιάννη Φαρσάρη σε παίρνει κυριολεκτικά απ' το χέρι και σε οδηγεί κεφάλαιο το κεφάλαιο, βήμα βήμα σε ένα συναρπαστικό κυνήγι κρυμμένου θησαυρού - με τον θησαυρό αυτό να είναι η δική σου δημιουργικότητα. Η δική σου καλά κρυμμένη, ξεχασμένη πολλές φορές δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Ακόμα και τον κόσμο! Φτάνει μόνο να πεις και να πιστέψεις τη μαγική φράση - κλειδί: Σουσάμι, άνοιξε!  

Όμως προσοχή, δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμη οδηγό επιτυχίας. Όπως τονίζει ο ίδιος ο συγγραφέας: "Αυτό το βιβλίο δεν περιέχει συµβουλές, λύσεις και συνταγές επιτυχίας, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχουν. Ο µόνος τρόπος που λειτουργεί στη ζωή, είναι να τα μάθεις όλα µόνος σου από την αρχή, µε τον δύσκολο τρόπο: µε δοκιμές και λάθη. Εδώ περιέχονται μερικές ιδέες, δυνατότητες και πρακτικές που πριν από ελάχιστα χρόνια δεν υπήρχαν, καθώς γεννήθηκαν μέσα στην ψηφιακή εποχή. Ιδέες που θα σου δείξουν απλά έναν άλλον τρόπο να σκεφτείς και να δημιουργήσεις" και σημειώνει έπειτα, "η δημιουργικότητα ξεκινά από μέσα σου, περνάει από το διαδίκτυο, αναμιγνύεται µε την ευφυΐα άλλων ανθρώπων και καταλήγει ξανά σε σένα".

Το Σουσάμι Άνοιξε είναι ένα σπάνιο βιβλίο, ένα εμπνευσμένο μανιφέστο ανοικτότητας και παράλληλα ένα κάλεσμα δημιουργικότητας που δε συναντάς εύκολα και μάλιστα από Έλληνα συγγραφέα. Όχι βέβαια οποιονδήποτε συγγραφέα. Ο Γιάννης Φαρσάρης είναι ένας άνθρωπος που με την σπουδαία πορεία και το υποδειγματικό πάθος του, έχει αποδείξει στην πράξη και ποικιλοτρόπως ότι το να ανοίγεις το μυαλό σου, τις ιδέες σου και τις μεθόδους σου σε ένα περιβάλλον ψηφιακό, ελεύθερο και κοινό, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει και ότι μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργικούς θριάμβους. Η ελευθερία που πρεσβεύει, είναι από μόνη της ένας θρίαμβος.  

Σας προειδοποιώ: θα κολλήσετε, θα ενθουσιαστείτε, θα εμπνευστείτε! Ο αγαπητός Γιάννης Φαρσάρης μάς έχει εμπνεύσει όλους μέσα στα χρόνια. Τώρα θα εμπνεύσει κι εσάς.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το "Σουσάμι Άνοιξε" πατώντας εδώ.

Ο Γιάννης Φαρσάρης είναι καθηγητής Πληροφορικής και δημιουργός της Ανοικτής Βιβλιοθήκης. Έργα του: Johnie Society (μυθιστόρημα), Εβδόμη Εσπερινή, Φόβος κανένας (διηγήματα), Ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό (θεατρικό έργο). Συμμετοχή στα συλλογικά: Ιστορίες βιβλίων, Ιστορίες από ένα παγκάκι, Ο άνδρας με την πουά γραβάτα, Ματριόσκα, 12/12/12/, Δήγμα γραφής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια