«ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ειδική έκδοση


"Το ταξίδι είναι κάτι σαν πόρτα από όπου βγαίνεις από την πραγματικότητα για να μπεις σε ένα χώρο ανεξερεύνητο που μοιάζει με όνειρο", είχε γράψει ο Γάλλος συγγραφέας Γκυ Ντε Μωπασάν. Με τα λόγια αυτά, ένα παλιό ταξίδι που έγινε όνειρο αφού πρώτα είχε γίνει πραγματικότητα, ζωντανεύει ξανά μέσα από ένα νέο βιβλίο ταξιδιωτικών εντυπώσεων, μια συλλογή από "καρτ ποστάλ", που γράφτηκαν κυρίως μετά τα δύο πρώτα μου ταξίδια στη Γεωργία, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2013 - δύο ταξίδια που με γέμισαν ξεχωριστές εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα και εικόνες.

Στο τέλος εκείνων των ταξιδιών, συχνά σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να μεταφέρω στο χαρτί αυτές μου τις εμπειρίες θέλοντας να μοιραστώ όσα όμορφα έζησα, ώσπου ήρθε στο δρόμο μου η Γεωργιανή Εφημερίδα και μια ωραία συνεργασία ξεκίνησε. "Καρτ ποστάλ από τη Γεωργία", ήταν ο τίτλος μιας σειράς ταξιδιωτικών άρθρων που δημοσιεύθηκαν στη Γεωργιανή Εφημερίδα, μια εβδομαδιαία έκδοση που κυκλοφορούσε κάθε Σάββατο και απευθυνόταν κατά βάση στους Γεωργιανούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Τα κείμενα, εννέα τον αριθμό, δημοσιεύθηκαν σε δέκα τεύχη, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2013. Αργότερα, όλα τα άρθρα φιλοξενήθηκαν στην ταξιδιωτική μου ιστοσελίδα "Στιγμές και Τόποι" για την οποία γράφτηκε και μία επιπλέον "καρτ ποστάλ". Μέσα από τα κείμενα αυτά γνωρίσαμε τόπους, μνημεία και τοπία της όμορφης χώρας του Καυκάσου, που τόσα πολλά και σημαντικά ενώνουν με τη δική μας. Και θεωρώ χρήσιμο να μαθαίνουμε και να εξερευνούμε τα πράγματα που μας ενώνουν με τον κόσμο, με άλλους λαούς και άλλους πολιτισμούς, σε καιρούς που απομονωτικές και φασίζουσες νοοτροπίες κερδίζουν ξανά και επικίνδυνα έδαφος.

Σήμερα, χάρη στην ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Ιδρύματος Αλέξανδρος Αλεκσίτζε και του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών, τα κείμενα αυτά συγκεντρώνονται σε ένα βιβλίο, με τον ίδιο τίτλο και ένα καλαίσθητο ασπρόμαυρο εξώφυλλο, ελπίζοντας να γίνουν πραγματικές καρτ ποστάλ στο χρόνο, που θα μεταφέρουν στον αναγνώστη όσο το δυνατόν πιο ζωντανά την αύρα ενός ταξιδιού που αισθάνομαι πως δεν έχει τελειώσει. Μαζί με τις δέκα "καρτ ποστάλ", στο βιβλίο θα υπάρχει ένα επιπλέον μικρό πεζό που έγραψα πιο πρόσφατα με έμπνευση τον μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος, στην Τιφλίδα και πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλογή πεζών και ποιημάτων μου, "Το φιλί και το ταξίδι".

Το βιβλίο "Καρτ ποστάλ από τη Γεωργία" θα αποτελεί ειδική έκδοση που δεν θα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και θα διατίθεται αποκλειστικά μέσω του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ιδρύματος Αλέξανδρος Αλεκσίτζε και σε εκδηλώσεις του ελληνογεωργιανού πολιτιστικού κέντρου "Καύκασος".

Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Αβταντίλ Μικαμπερίτζε, πρόεδρο του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών και δημιουργό του ελληνογεωργιανού πολιτιστικού κέντρου "Καύκασος", για την πάντοτε θερμή υποστήριξη, την πρόταση για την δημιουργία αυτού του βιβλίου, αλλά κυρίως για την ουσιαστική φιλία του όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γκιόργκι Τζανελίτζε, συνεργάτη τότε της Γεωργιανής Εφημερίδας και επίσης φίλο, για την αγάπη με την οποία είχε δεχθεί και χειριστεί τα κείμενά μου, καθώς και για την εξαιρετική του συνεργασία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια