Η ποίηση ως η πιο μύχια, βαθύτατα εγκεφαλική έκφανση και άσκηση της λογοτεχνικής δημιουργίας έχει διαχρονικά μια ιδιαίτερη σχέση με τον θάνατο. Είτε τον κυριολεκτικό θάνατο είτε τους αμέτρητους μεταφορικούς και συμβολικούς που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Τον αγγίζει, τον μελετά, άλλοτε τον εξοστρακίζει και συχνά τον αναζητά ως κάθαρση για την ιδέα της ζωής. Ο θάνατος, ως η μόνη βεβαιότητα, λειτουργεί σαν πρίσμα που αλλάζει την οπτική σε όσα ξέρουμε και καταλαβαίνουμε για τον κόσμο και τους ανθρώπους. "Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη", όπως είχε γράψει ο Νίκος Εγγονόπουλος.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε διαβάσει κείμενα του Χρήστου Κουλαξίζη στο παρελθόν, μας έχει χαρίσει δύο παιδικά βιβλία, τον "Λάκυ το αδεσποτάκι" (μαζί με την Renée Friday), τον "Κυρ-Φώτη", αλλά και το διήγημα "Το Κορίτσι" (μαζί με την Κανελλία Τούντα), μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι αυτό το βιβλίο με το οποίο ουσιαστικά μας συστήνεται λογοτεχνικά. Τα "Ποιήματα θανάτου" είναι μια συλλογή που με έναν ξεχωριστό τρόπο αγγίζει αυτές τις βαθιές λεπτές κλωστές από τις οποίες πολλές φορές κρέμεται η ψυχή μας.
"14+1 ιστορίες που αναλύουν, φλερτάρουν, προσμονούν ή αγκαλιάζουν τον θάνατο", διαβάζουμε στο λακωνικό οπισθόφυλλο. Ποιήματα και μικρά πεζά με ποιητική αύρα που διηγούνται ιστορίες θανάτου ή πολλαπλών θανάτων. Στη σελίδα 13 (κατά τύχη;) ο συγγραφέας μας δίνει ένα σπόιλερ: "έχω ακούσει πως πεθαίνουν όλοι στο τέλος και δεν τα μπορώ καθόλου αυτά τα καταθλιπτικά", αλλά το πραγματικό σπόιλερ βρίσκεται μερικές σελίδες πιο κάτω, σε έναν τίτλο. Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο; Και αυτό είναι το πραγματικό θέμα του βιβλίου, ο λόγος που υπάρχει και που θα σας συγκινήσει, ερώτημα που έρχεται και επανέρχεται, δημιουργεί νέες αναγνώσεις στις ίδιες λέξεις. Καθόλου καταθλιπτικό, καθ' όλα ζωοποιό. Και μην φοβάστε τον τίτλο. Συναγελάζονται τον θάνατο αυτοί που περισσότερο αγαπάνε τη ζωή.
Το βιβλίο του Χρήστου Κουλαξίζη, "Ποιήματα θανάτου", κυκλοφορεί από τις Ανεξάρτητες Εκδόσεις Γλαρόλυκοι, σε επιμέλεια της Φωτεινής Παναγιωτακοπούλου. Το θαυμάσιο εξώφυλλο της έκδοσης έχει φιλοτεχνήσει ο Παναγιώτης Τσαούσης.
Στο βίντεο που ακολουθεί, κάνω μια πρώτη σύντομη παρουσίαση του βιβλίου στην εκπομπή "Εδώ τα καλά βιβλία" και έπειτα μπορείτε να ακούσετε δύο κείμενα από τη συλλογή, το πρώτο σε ανάγνωση δική μου και το δεύτερο από τη Nicky Andrews.
0 Σχόλια