«ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ» μικρό πεζό


Ένα ασπρόμαυρο στενό δρομάκι απορροφά τα βήματά μου. Περπατώ δίχως να καταλαβαίνω. Δεξιά κι αριστερά, κτήρια ομοιόμορφα που καπνίζουν, μου ρίχνουν βλέμματα απέχθειας, σαν κακοπληρωμένες πόρνες. Από κάποια μπαλκόνια, μαύρα σκυλιά, πελώρια, σαν φύλακες της κόλασης, αλυχτάνε αλαφιασμένα, γρυλίζουν σατανικά, έτοιμα να με ξεσκίσουν. Γύρω μου μονάχα σκιές, παντού σκιές, κανένα σώμα. Θεέ μου, πώς καίει αυτή η μέρα! Ο τόπος ξερνά μυρωδιά λιωμένης πίσσας. Βαριανασαίνω πασχίζοντας να δραπετεύσω, να βρω μια στροφή, μα μια σκουριασμένη ταμπέλα με στέλνει σε αδιέξοδο. Ευθεία και στο βάθος τοίχος. Φωνάζω το όνομά σου για να γυρίσει επάνω μου σαν χαστούκι ο ξερός αντίλαλος. Απάντηση καμία.
Πού να σε βρω; Πού να πάω αυτή τη φορά να σε αναζητήσω;

Όμως, αν η πόλη γίνει δάσος; Αν ο δρόμος γίνει ποταμός; Κι αν τα κτήρια γίνουν κοιλάδες κι ανοίξει πιο γαλάζιος ο ουρανός; Θα μπορούσες νεράιδα να γίνεις και μαζί σου να μείνω. Να μη σου μιλώ, μονάχα ποιήματα μικρά να σου διαβάζω κι εσύ να με κοιτάς, ήρεμη σαν τα δέντρα, απέραντη κι αιώνια σαν το νερό. Να σε καταλαβαίνω δίχως λαλιά κι ας μην ξέρω πώς σε λένε, ούτε πούθε έρχεσαι. Να σε νιώθω χλόη με κάθε άγγιγμα, δροσάτος αέρας να χάνονται οι ανάσες, ζωή απ' τη ζωή μας που εκεί, στην ένωσή μας, θυσία θ' αφήσουμε.
Πού είσαι τώρα και μ' άφησες εδώ; Με καίει τόσο αυτός ο ήλιος, με λιώνει!

Ποια είσαι στ' αλήθεια; Και γιατί με έταξαν σε σένα;

Έλα βροχή! Πες μου πάλι το τραγούδι σου και ύγρανε τη σκέψη μου. Έλα και ξέπλυνε το δέρμα μου, σαν μωρό να αισθανθώ. Σαν μωρό σε μήτρα, που γεννιέται αγνό.



Η πρώτη μορφή αυτού του μικρού πεζού δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Αντίου τόπος» το καλοκαίρι του 2012 στο τεύχος 32 του περιοδικού Fresh.


Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Καλώς εμφανίστηκες πάλι. Το πεζό σου άξιο λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε φορά αναρωτιέμαι τι άλλο θα γράψεις και κάθε φορά εκπλήσσομαι με την ευαισθησία της γραφής σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία, Ευρυδίκη σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Η γνώμη σας πάντα μετράει για μένα ξεχωριστά και το γνωρίζετε καλά αυτό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με εντυπωσιάζουν τέτοια μικρά κείμενα που δίδουν τόσο όμορφα άπειρες εικόνες, μύρια συναισθήματα...
    Η γραφή σου γενικά μου αρέσει, κείμενα σαν αυτό την υποδεικνύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sweet truth, να είσαι καλά, σ' ευχαριστώ πολύ!! Χαίρομαι που σου άρεσε και χαίρομαι επίσης για την δική σου καλή ποιότητα (όχι επειδή διαβάζεις εμένα, μην παρεξηγηθώ, αλλά για τα κείμενα που γράφεις η ίδια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή