ΤΡΑΥΜΑΤΑ του Χάρη Γαντζούδη


Το φθινόπωρο είναι εδώ και το υποδεχόμαστε με ένα νέο βιβλίο για "παλιά" Τραύματα. Ο ταλαντούχος και πολυγραφότατος Χάρης Γαντζούδης, μετά το μυθιστόρημα "Ελεονόρα", επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων που ...ξύνει πληγές από το παρελθόν.

Ο Χάρης Γαντζούδης έχει ασχοληθεί τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Διήγημα, μυθιστόρημα, μικρή φόρμα, ποίηση και θεατρικό, χτίζοντας πάντοτε τις ιστορίες και τους ήρωές του από "γήινα" υλικά. Στο νέο του αυτό βιβλίο, τρίτο που κυκλοφορεί με τις εκδόσεις Λέμβος, χρησιμοποιεί και πάλι τα ίδια γνώριμα υλικά για να μας πάει όμως και λίγο παραπέρα. Η συλλογή "Τραύματα" αποτελείται από δέκα διηγήματα που αφηγούνται δέκα ιστορίες κοινές όσο και ξεχωριστές με πρωταγωνιστές που θα μπορούσαμε το δίχως άλλο να είμαστε όλοι - γιατί όλοι κουβαλάμε λίγα ή περισσότερα τραύματα από το παρελθόν. Από ένα απωθημένο, μια απογοήτευση, από έναν έρωτα, μια ουλή μένει στο δέρμα σαν λεκές που ποτίζει σε ρούχο και δε βγαίνει πια ποτέ. Σφραγίζει, θυμίζει, στοιχειώνει, αλλοιώνει και διαμορφώνει δρώντας ύπουλα και χτυπώντας απροειδοποίητα.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
"Τραύματα της ψυχής και της καρδιάς. Τραύματα της ζωής που σημαδεύουν για πάντα, γίνονται συνδετικός κρίκος και κοινός παρονομαστής. Δέκα καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες για τραύματα που έρχονται στην επιφάνεια από το χθες για να προκαλέσουν μια αναμέτρηση στο σήμερα. Πόσο εύκολο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα; Οι ήρωες καλούνται να παλέψουν, να νικήσουν ή να χάσουν, να τολμήσουν τη δική τους υπέρβαση, να βγουν στο φως ή να μείνουν για πάντα στο σκοτάδι, να λυτρωθούν ή να πνιγούν μέσα στα τραύματα που ακολουθούν και στοιχειώνουν τα βήματά τους."

Η γραφή του Χάρη αποδίδει στα "Τραύματα" από απλές έως και διαφορετικές αφηγηματικές αποχρώσεις, ενώ σε κάποιες ιστορίες επιχειρεί και πιο ιδιαίτερες ασκήσεις ύφους που εντυπωσιάζουν, όπως για παράδειγμα στα διηγήματα "Η θεατρίνα" και "Καπνός", στο οποίο μάλιστα αγγίζει με τόλμη και ευαισθησία ένα πολύ ιδιαίτερο και "δύσκολο" κοινωνικό θέμα. Η συλλογή κλείνει με μια συγκινητική διαλογική ιστορία που είναι έτοιμη για θεατρική σκηνή, τα "Πυροτεχνήματα". Το θαυμάσιο εξώφυλλο του βιβλίου, δημιούργησε ο Αντώνης Γλυκός.


Τα διηγήματα αυτά αποτέλεσαν και προσωπικά για μένα μια πρόκληση, αποδεχόμενος την πρόταση του Χάρη να αναλάβω την επιμέλειά τους, κάτι που αποτολμώ για πρώτα φορά σε κείμενα που δεν είναι δικά μου. Αγάπησα τα κείμενα σαν να τα είχα γράψει εξ αρχής εγώ. Ταυτίστηκα με ήρωες, βίωσα τις εμπειρίες τους, λαχτάρησα την κάθαρσή τους. Η πρόκληση αυτή και η αγωνία μου να σεβαστώ επαρκώς το ύφος του συγγραφέα κάνοντας όμως και ό,τι χρειάζεται για να αναδειχθεί περισσότερο το κείμενο, αποδείχθηκε ένα όμορφο δημιουργικό ταξίδι, νέο για μένα και η συνεργασία μου με τον Χάρη πήρε πολύ γρήγορα τη μορφή μιας φιλικής αλληλεπίδρασης, κάτι που δεν ήταν και καθόλου δύσκολο, μιας που με τον Χάρη γνωριζόμαστε διαδικτυακά από τα πρώτα χρόνια της συγγραφικής μας δράσης. Τον ευχαριστώ πολύ για την τιμή και την εμπιστοσύνη και εύχομαι μέσα απ' την καρδιά μου κάθε επιτυχία στα βήματά του, τόσο συγγραφικά όσο και προσωπικά. 

Ο Χάρης Γαντζούδης γεννήθηκε το 1985 στο Αγρίνιο και ζει στην Αθήνα. Από το 2012 ξεκίνησε να δημοσιεύει τα πρώτα του κείμενα σε blogs και ηλεκτρονικά περιοδικά, έχοντας δημοσιεύσει άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές βιβλίων, ενώ από τον Απρίλιο του 2018 αρθρογραφεί στην εφημερίδα ο Πολίτης. Το θεατρικό του έργο "Ας κάνουμε απόψε ένα... παιδί" ανέβηκε στο θέατρο "Από Κοινού" την περίοδο 2019-2020 σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα. Το πρώτο του βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Οι πρώτες σελίδες" κυκλοφόρησε το 2013 και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει διηγήματα, νουβέλες, ποιήματα, παραμύθια και έχει συµµετάσχει επίσης σε πολλά συλλογικά έργα.
Το ιστολόγιό του βρίσκεται στη διεύθυνση gantzoudisc.blogspot.com.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια