Δακτυλογράφημα: Ζήσε τις στιγμές



Διανύουμε καιρούς που μας έχουν φορτώσει άγχη. Αγωνίες και ευθύνες κάθε λογής πέφτουν επάνω μας όπως οι βράχοι σε κατολίσθηση συνθλίβοντάς μας.

Αναρωτιούνται πολλοί -κι εγώ μέσα σ' αυτούς- τι είδους ζωή είναι αυτή που ολοένα βαραίνει τις ανάσες μας; Η ζωή είναι σκληρή και το πρόσωπό της αυτό το αντικρύζουμε κάποτε όλοι. Σκέφτομαι συχνά ωστόσο ότι το να περιμένουμε πάντα μια "καλύτερη ζωή" μας κάνει απλά να χάνουμε χρόνο. Χρόνο πολύτιμο που δεν αναπληρώνεται. Και ποια είναι επιτέλους αυτή η περιβόητη "καλύτερη ζωή", που την ποθούμε σαν πολύφερνη νύφη, φορτώνοντας στον εαυτό μας επιπλέον άγχος όσο θεωρούμε ότι δεν την προσεγγίζουμε; Νομίζω ότι, απάντηση μία, εύγλωττη, που να ικανοποιήσει όλους δε μπορεί να υπάρξει. Ναι, η ζωή είναι σκληρή, αλλά δεν παύει ποτέ να είναι ένα σπουδαίο δώρο.


Όταν σε ώρες δύσκολες προσπαθώ να γαληνέψω την ψυχή μου, στρέφω το νου μου σε στιγμές. Στιγμές όμορφες, ξεχωριστές, σπάνιες. "Η ζωή είναι στιγμές", διάβασα κάπου και ήρθε στο μυαλό μου η προσπάθεια ενός μωρού να περπατήσει. Μάθαμε να περπατάμε μέσα από πτώσεις. Όταν όμως καταφέραμε κάποια βηματάκια, αυτά μας έδιναν το θάρρος να συνεχίσουμε. Είναι ένστικτο. Είμαστε πλασμένοι με αυτήν την ξεχωριστή δύναμη κι ας μην το καταλαβαίνουμε. Ας αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητά μας κι ας δώσουμε έμφαση στις στιγμές.


Κάνε λίγο πίσω, κάνε διαλείμματα, πάρε ανάσες. Κάνε πράγματα για τον εαυτό σου, δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Κυρίως, μη μισείς τον εαυτό σου. Βγες βόλτες, ατένισε το ηλιοβασίλεμα, κάνε ποδήλατο, διάβασε, πέρνα μια ώρα σε ένα πάρκο. Πήγαινε στη θάλασσα, κολύμπα, ξεκίνα ένα καινούριο χόμπι ή ανάστησε κάποιο παλιό. Κάνε έρωτα. Απόλαυσε το βροντερό γέλιο που προκαλεί ένα αυθόρμητο αστείο στην παρέα. Βλέπε περισσότερο τους φίλους σου. Και αγκάλιαζέ τους. Η αγκαλιά είναι θεραπευτική.


Πέρνα λιγότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες. Θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι δίχως τους ψηφιακούς δαίμονες που κατασπαράσσουν ακόρεστα τις ώρες μας. Όλα με μέτρο. Δοκίμασε να πας για ένα μπάνιο, για καφέ ή για λίγο περπάτημα αφήνοντας το κινητό στο σπίτι. Θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά.


Ζήσε όσο περισσότερο μπορείς. Στο τέλος αυτό που μετράει είναι οι όμορφες στιγμές, πινελιές που ολοκληρώνουν τον όμορφο πίνακα της ζωής μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια