Φωτοβόλτα στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών


Δεν ξέρω πόσο συνηθισμένο είναι να αποφασίζει κανείς να κάνει μια βόλτα σε ένα κοιμητήριο λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Τα κοιμητήρια είναι τόποι έντονα φορτισμένοι. Τόποι που ζωή και θάνατος χωρίζονται και ταυτόχρονα συναντώνται όπως οι μοίρες των ανθρώπων.

Το Α' Κοιμητήριο Αθηνών, όμως, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κοιμητήριο. Είναι ένα ανοιχτό μουσείο γλυπτικής, με πολλά από τα ταφικά μνημεία του να στέκουν ως πραγματικά έργα τέχνης υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία, αφού ο επισκέπτης θα συναντήσει τις σημαντικότερες προσωπικότητες από όλους τους τομείς του δημόσιου βίου της χώρας μας. Στο κοιμητήριο φιλοξενούνται ταφικά μνημεία σχεδιασμένα από σημαντικούς γλύπτες όπως οι Γιαννούλης Χαλεπάς, Ιωάννης Βιτσάρης, Δημήτρης Φιλιππότης, Νίκος Γεωργαντής, Δημήτρης Αρμακόλας, Κοσμάς Ξενάκης, Κώστας Βαλσάμης, Μιχάλης Τόμπρος κ.ά. 

Ήταν ένα ήρεμο απόγευμα, με καιρό ήπιο, σύννεφα απαλά, χωρίς πολύ κόσμο και φασαρία. Έμοιαζε ιδανικό. Πήρα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή Canon AV-1 στην οποία έβαλα το ασπρόμαυρο φιλμ Fomapan Action 400 και ο περίπατος ήταν κάτι παραπάνω από όμορφος.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι το Α' Κοιμητήριο Αθηνών αποτελεί μέρος της Διαδρομής Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων, που αποτελείται από 63 κοιμητήρια σε 50 χώρες της Ευρώπης και έχει στόχο την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην πρώτη εικόνα της ανάρτησης, η αριστουργηματική "Κοιμωμένη" του Γιαννούλη Χαλεπά, ένα από τα πιο διάσημα νεοελληνικά γλυπτά, τοποθετημένο στον τάφο της οικογένειας Αφεντάκη. Το άγαλμα δημιουργήθηκε κατοπιν παραγγελίας του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Οικονόμου Αφεντάκη μετά τον θάνατο της ανηψιάς του Σοφίας Αφεντάκη, την οποία και αναπαριστά. 













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια