Συνέντευξη στην εφημερίδα "Η Ελλάδα αύριο"

Η μίνι συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Κυριάκο Κουζούμη και δημοσιεύθηκε στις πολιτιστικές σελίδες Art & Life της εφημερίδας "Η Ελλάδα αύριο" το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013.


Στο βιβλίο σας τρεις ήρωες αναζητούν απόδραση απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας...

Στο βιβλίο ακολουθούμε τρεις αγαπημένους φίλους σε μια εκδρομή τους κοντά στην Αθήνα. Η εκδρομή αυτή έχει πράγματι λάβει στο μυαλό τους διαστάσεις απόδρασης από την καθημερινότητα, μιας που, όπως βλέπουμε στα πρώτα κεφάλαια, ο καθένας τους έχει τον δικό του σοβαρό λόγο να βλέπει με πολύ κακό μάτι τη ζωή του. Στην εκδρομή αυτή, λοιπόν, συμβαίνει ένα σοβαρό ατύχημα, κάποιος από τους τρεις σκοτώνεται με ευθύνη των άλλων δύο. Από κει και μετά η ζωή των υπολοίπων θα γίνει πραγματική κόλαση καθώς, εκτός φυσικά από τις τρομερές τύψεις για αυτό που έγινε και το ότι πρέπει να κουκουλώσουν το συμβάν αποφεύγοντας την αστυνομία και όσους θα αναζητούν το πρόσωπο που χάθηκε, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα όσα αυτός ο θάνατος θα φέρει.

Έτσι λοιπόν στα μάτια του αναγνώστη μεταφέρονται ίντριγκες, ανατροπές. Αν αναζητούσαμε το μήνυμα του βιβλίου σας, ποιο νομίζετε πως θα ήταν αυτό;

Η αρχική ιδέα που με παρακίνησε να ξεκινήσω να γράφω αυτό το μυθιστόρημα, ήταν πως η ίδια η ζωή, προσωποποιημένη στη φαντασία μου όπως στις αρχαίες τραγωδίες, στήνει μια φάρσα στα τρία παιδιά, στην προσπάθειά της να τους συνεφέρει από μια στείρα και άγονη μεμψιμοιρία. Να τους δείξει δηλαδή ότι δεν πρέπει να σηκώνουν τα χέρια στις δυσκολίες, αλλά να παλεύουν για να κερδίζουν κάθε φορά μικρές μάχες προς την ολοκλήρωση και την ευτυχία. Πιστεύω πως αυτό είναι το μήνυμα, όπως όμορφα αποτυπώνεται και στον τίτλο.

Βρίσκετε τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία τόσο δεινή όσο και η προγενέστερη ή κάπου μέσα στην πληθώρα της έχει χαθεί η ιερή σημασία αυτής καθεαυτής της λογοτεχνίας;

Η πληθώρα σε οτιδήποτε δημιουργεί μια σύγχυση, είναι λογικό άλλωστε. Σήμερα είναι ευκολότερη η έκδοση ή γενικά οι τρόποι κοινοποίησης ενός έργου. Η λογοτεχνία, όπως και όλες οι τέχνες, γεννά και αναδεικνύει σημαντικά έργα πρωτίστως γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη κάτι τέτοιο. Η εικόνα και η σημασία ενός δημιουργήματος είναι κυρίως αυτή που του επιφυλάσσει η υποδοχή και η αποδοχή του κοινού σε συνάρτηση και με την εποχή – αυτά πάνε μαζί. Η καλή, η άξια και η ουσιαστική λογοτεχνία είναι και θα είναι πάντα εδώ και θεωρώ πως η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία έχει αρκετούς πολύ άξιους εκπροσώπους σε κάθε είδος της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια