ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΝΤΑΡΑΓΙΑ της Ντελφίν Μινουί


Μια κρυμμένη βιβλιοθήκη, γίνεται κυψέλη αντίστασης στο σκοτάδι του πολέμου και της καταπίεσης. Σε ένα προάστειο της Συριακής πρωτεύουσας, ισοπεδωμένο πια σήμερα από τις βόμβες και την εξαθλίωση, μια παρέα νέων με όχημα τη γνώση και τα ανοιχτά μυαλά παραδίδει σε όλο τον κόσμο μαθήματα κουράγιου, αποφασιστικότητας, αξιοπρέπειας και ελπίδας.

Βραβευμένη για τις ανταποκρίσεις της απ' το Ιράκ και το Ιράν, η δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro και συγγραφέας, Ντελφίν Μινουί, ειδικευμένη και γνώστης της πραγματικότητας στη Μέση Ανατολή, ανακαλύπτει μια μέρα τυχαία μια σελίδα στο Facebook με τίτλο "Ηumans of Syria" που έχει δημιουργηθεί από μια ομάδα νέων Σύριων φωτογράφων. Η Μινουί περιγράφει στον πρόλογο του βιβλίου της τη στιγμή που γεννήθηκε μέσα της το ερέθισμα για τη συγγραφή του, βλέποντας μια φωτογραφία:

"Η εικόνα είναι απίστευτη. Ενα παράξενο στιγμιότυπο χωρίς ίχνη από αίμα ή σφαίρες, έχει δρσαπετεύσει απ’ τη συριακή κόλαση. Δύο άντρες τραβηγμένοι προφίλ ανάμεσα σε τοίχους από βιβλία. Ο πρώτος σκύβει πάνω από κάποιο τόμο, ανοιχτό ακριβώς στη μέση. Ο δεύτερος περιεργάζεται με το βλέμμα ένα ράφι. Είναι νέοι, γύρω στα είκοσι, ο ένας μ’ ένα σπορ μπουφάν ριγμένο στους ώμους, ο άλλος μ’ ένα κασκέτο βαθιά χωμένο στο κεφάλι. Μέσα σ’ εκείνον τον θεόκλειστο χώρο όπου δεν υπάρχει παράθυρο, το τεχνητό φως που λούζει τα πρόσωπά τους τονίζει ακόμα περισσότερο την παραδοξότητα της σκηνής. Σαν μια ασθενική αναπνοή που γλυστράει μέσα από τις χαραμάδες του πολέμου. ... Διαβάζω τη λεζάντα: μιλάει για μια μυστική βιβλιοθήκη στην καρδιά της Νταράγια. Επαναλαμβάνω με δυνατή φωνή: μια μυστική βιβλιοθήκη στη Νταράγια. Οι τρείς συλλαβές αλληλοσυγκρούονται. Νταράγια η εξεγερμένη. Νταράγια η πολιορκημένη. Νταράγια η πεινασμένη. Εχω διαβάσει και γράψει επίσης, πάρα πολλά γι’ αυτό το ανυπότακτο προάστειο της Δαμασκού, ένα από τα λίκνα της ειρηνικής εξέγερσης του 2011, που από το 2012 το περικυκλώνουν και το βομβαρδίζουν οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ- Ασαντ. Η σκέψη ότι αυτοί οι νεαροί βρίσκονται εκεί, να διαβάζουν κάτω από τις βόμβες, στα υπόγεια της αποκλεισμένης πολιτείας αναζωπυρώνει την περιέργειά μου".

Η Μινουί καταφέρνει να έρθει σε επαφή με την ομάδα των νεαρών και για τα επόμενα χρόνια παρακολουθεί μέσα από το διαδίκτυο τη ζωή τους, τη δράση τους και τις προσπάθειές τους να σώσουν βιβλία, να δώσουν διέξοδο στο φως μέσα από τη λογοτεχνία και τελικά να σώσουν την ίδια τους τη ζωή. Το βιβλίο της, ωστόσο, δεν είναι μια απλή παθητική καταγραφή γεγονότων. Γίνεται ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό - μαρτυρία ενός τρομερού εμφυλίου πολέμου για τον οποίο όλοι πολλά έχουμε ακούσει αλλά ελάχιστα πραγματικά γνωρίζουμε. 


"Από το 2012 έως το 2016 η εξεγερμένη Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, υπέστη μια ανελέητη πολιορκία, από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασάντ. Τέσσερα χρόνια καθόδου στην κόλαση, σημαδεμένα από βομβαρδισμούς, επιθέσεις με χημικά αέρια, στερήσεις και πείνα. Μπροστά στη βία του καθεστώτος Ασάντ, σαράντα περίπου νεαροί επαναστάτες αποφασίζουν να ελευθερώσουν χιλιάδες βιβλία θαμμένα κάτω από τα ερείπια και να τα συγκεντρώσουν σε μια βιβλιοθήκη κρυμμένη σε ένα υπόγειο. Η αντίστασή τους μέσω των βιβλίων είναι αλληγορική: ενσαρκώνει την Τρίτη φωνή, μεταξύ καθεστώτος Ασαντ και Ισλαμικού Κράτους-ISIS. Φωνή που ο πόλεμος απειλεί να πνίξει".

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, οι νεαροί ήρωες της Νταράγια, ήρωες πραγματικοί μιας αδυσώπητης πραγματικότητας, γίνονται φίλοι δικοί μας, σύντροφοι κάθε ανθρώπου που πιστεύει στην ελευθερία, στο δικαίωμα να ζεις και να ονειρεύεσαι έξω από τείχη και συρματοπλέγματα. Η αντίστασή τους με όπλο τα βιβλία, τις ιδέες και τη γνώση γίνεται δικό μας μέλημα και η κάθε τους μικρή ή μεγαλύτερη νίκη, δική μας αγαλλίαση καθώς αγωνιούμε για το αύριο - το δικό τους και το δικό μας. Θα καταφέρουν να σωθούν τα βιβλία; Θα τα καταφέρουμε;

"Ενα βιβλίο είναι ένα οπλισμένο τουφέκι μέσα στο διπλανό σπίτι. Να το κάψουμε. Να αφοπλίσουμε το όπλο. Να τσακίσουμε το ανθρώπινο μυαλό . Ποιός ξέρει ποιός θα μπορούσε να είναι ο στόχος του μορφωμένου ανθρώπου; ... Τα βιβλία, αυτά τα όπλα μαζικής μόρφωσης που κάνουν τους τυράννους να τρέμουν".

H Μινουί δημιούργησε το 2018 και το ντοκυμαντέρ "Νταράγια: η βιβλιοθήκη κάτω από τις βόμβες", βασισμένο στο βιβλίο της, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νεανικού Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για ταινίες τεκμηρίωσης FIGRA της επόμενης χρονιάς.

Το βιβλίο "Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια" της Ντελφίν Μινουί κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση της Εφης Κορομηλά. Στη σελίδα των Εκδόσεων Μίνωας, μπορείτε να διαβάσετε και ένα απόσπασμα από το βιβλίο σε pdf.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια