Το καλοκαίρι των γραφομηχανών

Το φετινό καλοκαίρι μοιάζει αφιερωμένο στις γραφομηχανές. Ξεκίνησα με μία, το πήγαινα για δύο, βρέθηκα τελικά με αρκετά περισσότερες - πάντα υπερβολικός και απρόβλεπτος σε όλα μου. Αρκετά παράξενο καλοκαίρι απ' όλες τις απόψεις αυτό το καλοκαίρι· σίγουρα πιο δημιουργικό από άλλα, αφού η καραντίνα και η περίεργη συνθήκη που μας έχει επιβληθεί ενεργοποίησε σαν άμυνα, ίσως, μια δημιουργικότητα που βρισκόταν σε οικειοθελή καταστολή. Μια εποχή που συνήθως δεν απολαμβάνω, έγινε φέτος μια περίοδος που μάλλον θα θυμάμαι τα επόμενα χρόνια. 

Διαβάστε εδώ για τα "Παράξενα καλοκαίρια μου" και θα καταλάβετε τι εννοώ...

Ας επιστρέψουμε όμως στις γραφομηχανές, μέχρι να έρθει η στιγμή να μιλήσουμε και για άλλα πράγματα. Μετά τη Maritsa που άνοιξε τον χορό στα μέσα Ιουνίου, όπως είχαμε πει, έψαχνα και μια γραφομηχανή που να γράφει λατινικό αλφάβητο, ώστε να μπορώ να γράφω και στα αγγλικά αν χρειαστεί. Ανάμεσα στις γραφομηχανές που βρέθηκαν στον δρόμο μου (μέσω αγγελιών του Facebook Marketplace κυρίως) ήταν και η Olympia SG3, μια θηριώδης μηχανή, τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας και σκοπού.

Πρόκειται για το μοντέλο SG3, παιδί μιας σειράς γραφομηχανών μεγάλες σε μέγεθος, βαριές, φτιαγμένες από δυνατά και ανθεκτικά υλικά, προορισμένες για "σκληρή" χρήση γραφείου. Η συγκεκριμένη, όπως υποδεικνύει ο αριθμός σειράς της, είναι κατασκευασμένη το 1972, στην τότε Δυτική Γερμανία, διαθέτει ελληνικό πληκτρολόγιο και ένα πλήθος ξεχωριστών λειτουργιών που πρόσφεραν μόνο οι μηχανές γραφείου. Η αγγελία μιλούσε για μια μη λειτουργική γραφομηχανή και η τιμή της ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Σκέφτηκα να την πάρω και γιατί όχι, να επιχειρήσω να την επαναφέρω σε λειτουργία με κάποιον τρόπο. Η μηχανή, αποδείχθηκε "πολύ σκληρή για να πεθάνει" και τελικά κατάφερα σχετικά εύκολα να την κάνω να λειτουργήσει ξανά - ήταν απλά θέμα ρυθμίσεων στο εσωτερικό της, που για όποιον δεν ασχοληθεί, κάνει τη μηχανή να φαίνεται χαλασμένη και άχρηστη. 

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τις γραφομηχανές Olympia, διαβάζω ότι υπήρξαν πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα και ξεχώρισαν για τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο στην κατασκευή όσο και στη χρήση τους. Η στιβαρή SG3 αντανακλά αυτή την κληρονομιά των γερμανικών μηχανών Olympia και σίγουρα η διαφορά του να γράφεις σε μια τέτοια μηχανή φαίνεται αμέσως.

Ο χορός των γραφομηχανών δεν κλείνει, φυσικά, με την SG3 και γι' αυτόν τον λόγο σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα νέο, ξεχωριστό ιστολόγιο που ονόμασα Grafo ex Machina, ώστε να συγκεντρώσω εκεί παρουσιάσεις, φωτογραφίες, υλικό αλλά και χρηστικά κείμενα που θα μπορούν να απολαμβάνουν όσοι φίλοι αγαπούν τις πολύ γοητευτικές αυτές κυρίες της γραφής. Ελάτε να το γνωρίσετε κι εσείς.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια