Δακτυλογράφημα: Τα παράξενα καλοκαίρια μου


Πρώτο δακτυλογράφημα στο ιστολόγιο, δοκιμαστικό τρόπον τινά, μιας που συνήθως καταμεσής του Αυγούστου ελάχιστοι διαβάζουν ιστολόγια, κάτι που κάνει τους όποιους πειραματισμούς κάπως πιο εύκολους. Με τον όρο «δακτυλογράφημα», επέλεξα να προσαρμόσω και να οικειοποιηθώ τον αγγλικό όρο typecast, που χρησιμοποιούν οι ξένοι μπλόγκερ και υποδεικνύει την φωτογραφική δημοσίευση ενός κειμένου που έχει γραφτεί σε γραφομηχανή και όχι στον υπολογιστή.

Συντάσσοντας ένα κείμενο σε γραφομηχανή είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ' ότι σε υπολογιστή. Η γραφομηχανή δε δίνει δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου, δε μπορείς να διορθώσεις λάθη ή και να μπορείς με κάποιον τρόπο θέλει μεγάλη προσοχή στις αποστάσεις των γραμμάτων ή λέξεων, δε μπορείς να πας μια φράση ή μια παράγραφο "πάνω - κάτω" για να δεις πού θα δουλέψει καλύτερα στο κείμενο και φυσικά, η γραφομηχανή δε θα υποδείξει ένα ορθογραφικό λάθος κοκκινίζοντας από κάτω τη λέξη. Και ακριβώς αυτά είναι που το κάνουν αυτό ξεχωριστό. 

Στη γραφομηχανή το μυαλό πρέπει να σκέφτεται περισσότερο πριν γράψουμε, να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην ορθογραφία και τη σύνταξη, γιατί αν χρειαστεί μετά να γίνει μια σημαντική διόρθωση ή αλλαγή στο κείμενο, πρέπει ουσιαστικά να ξαναγράψουμε τη σελίδα από την αρχή. Να σκεφτόμαστε ότι η σελίδα μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ευπαρουσίαστη και ευανάγνωστη. Χωρίς τις ευκολίες του υπολογιστή, χαλαρώνουμε το ρυθμό μας, εξασκούμαστε στην προσοχή και στην περισσότερη σκέψη. Δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν στη χρήση της γραφομηχανής ή οι νεότεροι σε ηλικία ανακαλύπτουν αυτές τις μαγικές μηχανές. Επιζητούν αυτό το παραπάνω ερέθισμα, την περισσότερη ένταση στη σκέψη και στο γράψιμο.

Αυτό θα είναι τα δακτυλογραφήματα. Ασκήσεις όσο το δυνατόν καλύτερων αποτυπώσεων στο χαρτί μιας σκέψης, μιας ιδέας, μιας εντύπωσης. Αποφάσισα να τα δημοσιεύω προσπερνώντας τα μικρά ορθογραφικά λάθη, τους κατά λάθος καμιά φορά τυπωμένους χαρακτήρες ή τα διπλά κενά. Πιθανόν να βλέπετε στο κείμενο μικρά "μαυρίσματα", που θα δείχνουν ότι εκεί έγινε κάποιο λάθος κατά τη δακτυλογράφηση. Μπορεί να έχω ξεχάσει τόνο, ή και λέξη ολόκληρη (ναι, το έκανα κι αυτό, θα το δείτε). Δεν πειράζει. Θα γίνομαι κι εγώ πιο προσεκτικός με τον καιρό. Επίσης, στο τέλος του κάθε κειμένου, θα γράφω πάντα ποια γραφομηχανή χρησιμοποίησα για το κείμενο.

Στο πρώτο μου "πειραματικό" δακτυλογράφημα, επέλεξα να γράψω για αυτό που περισσότερο αγαπώ να μισώ κάθε καλοκαίρι· το ίδιο το καλοκαίρι. Σκέφτηκα να ξεκινήσω λίγο ...προβοκατόρικα και θα περιμένω στα σχόλια από κάτω τις εντυπώσεις και τις σκέψεις σας. Θέλω πραγματικά να μου πείτε πώς το βλέπετε όλο αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια