Ο Lou Ottens, ήταν διακεκριμένος Ολλανδός μηχανικός, με σπουδές στο παλαιότερο και σημαντικότερο πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Το 1952, σε ηλικία 26 ετών, άρχισε να εργάζεται για τη Philips καταφέρνοντας πολύ γρήγορα να διακριθεί σε υπεύθυνες θέσεις και το 1960 ορίστηκε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης νέων προϊόντων της μεγάλης Ολλανδικής εταιρείας.
Ο Ottens, μαζί με την ομάδα που συνέστησε στη Philips, ανέπτυξε και κατασκεύασε την αναλογική κασέτα ήχου (Compact Cassete Tape), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1961 στην βιομηχανική έκθεση του Βερολίνου και κυκλοφόρησε επίσημα το 1963, καταφέρνοντας να γίνει το παγκόσμιο στάνταρ στην ευρεία εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου. Η κασέτα ήταν μια τεχνολογία που, χωρίς υπερβολή, μπήκε σε κάθε σπίτι.
Στις αρχές της δεκαετίας του '70, έχοντας αντιληφθεί τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του laser, ο Ottens εκμεταλλεύτηκε την έρευνα που ήδη γινόταν στη Philips για τους πρώιμους δίσκους βίντεο ώστε να αναπτυχθεί ένας μικρότερος ψηφιακός δίσκος για την αποθήκευση και αναπαραγωγή ήχου καλύτερης ποιότητας από αυτήν της αναλογικής κασέτας. Ο Lou Ottens, δημιούργησε για αυτόν τον σκοπό μια νέα ομάδα και αφού ολοκλήρωσαν μια συγκεκριμένη πρόταση, προσέγγισε και τη Sony ώστε να συνεισφέρει κι εκείνη τη δική της μεγαλύτερη τεχνογνωσία στο κομμάτι του laser και της οπτικής εγγραφής.
Αυτό, οδήγησε στην από κοινού ανάπτυξη και παρουσίαση το 1980 από τη Philips και τη Sony του CD (Compact Disc), που αποτέλεσε πραγματική επανάσταση στη μουσική και τη δισκογραφία και μετέπειτα βρήκε πολλές άλλες χρήσεις εκτός από τον ήχο, στην αποθήκευση και αναπαραγωγή εικόνας και δεδομένων στους υπολογιστές, τα γνωστά μας CD-Rom. Tα επόμενα χρόνια, ο Ottens συμμετείχε ενεργά καί στο κομμάτι του βίντεο, πεδίο στο οποίο η Philips είχε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ottens παρέμεινε σταθερά στην εταιρεία από τα 26 του χρόνια μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, κάτι που σίγουρα λέει πολλά.
Οι κασέτες και τα cd όρισαν και καθόρισαν μια ολόκληρη εποχή στο κομμάτι της ψυχαγωγίας και της γνώσης. Κύριε Lou Ottens, τα παιδιά της δικής μου γενιάς σίγουρα, αλλά βέβαια και πολλών άλλων πριν και μετά, σας οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ για τη μουσική (και όχι μόνο) που μάθαμε, αγαπήσαμε και ακόμα απολαμβάνουμε μέσα από τις δικές σας εφευρέσεις.
0 Σχόλια