Ευρυδίκη Αμανατίδου: "Σώματα" στο "Ημίφως" - Δωρεάν ψηφιακά βιβλία


Δύο κόσμοι. Δύο διαδρομές παράλληλες, όσο και εντελώς διαφορετικές, δοσμένες κάτω από το πρίσμα του έρωτα και της λογοτεχνίας. Δύο νουβέλες της Ευρυδίκης Αμανατίδου, έρχονται σε σας ως ψηφιακά αναγνωστικά δώρα που αξίζει να δεχθείτε και να απολαύσετε.

Στην πρώτη νουβέλα, με τίτλο "Σώματα", σε μια ακαδημία χορού συναντούμε την ταλαντούχα, αλλά ατίθαση και κακομαθημένη, Λένη και τον εξίσου ταλαντούχο και πιο προσγειωμένο, Μάριο. Δύο νέα παιδιά που θα κληθούν απροσδόκητα να διαχειριστούν την αντιπάθεια που τρέφει ο ένας για τον άλλον, όταν τους ανατίθεται μια χορογραφία που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη βαθμολογία τους. Μια χορογραφία με θέμα την ξιφομαχία. Τώρα, πρέπει να συνεργαστούν. Μοιάζει και για τους δύο σαν αποστολή αυτοκτονίας, όμως ο έρωτας έχει γι' αυτούς άλλα σχέδια. 

"Ξιφομαχούμε!"
"Φυλάξου τότε!"

Για πολλούς, ο έρωτας είναι πόλεμος. Για τον Μάριο και τη Λένη, θα είναι μια ξιφομαχία. Τα κρουστά, το χιπ χοπ, μια ροκ μπαλάντα και οι ηλεκτρονικοί ήχοι, θα δώσουν ρυθμό στα κορμιά και τις καρδιές, συνθέτοντας μια μεθυστική τελετουργία που θα λύσει τα μέλη και τις αντιστάσεις. Τα σώματα περνούν "από την άμυνα στην επίθεση". Η προτροπή "πάψε να σκέφτεσαι λογικά" σε ένα από τα τραγούδια, αποδεικνύεται προφητική - όπως είχε γράψει κι ο Κοσμάς Πολίτης στο θαυμάσιο "Λεμονοδάσος" του, "το λογικό κι ο έρωτας ποτέ τους δεν ταιριάξαν"


Με σύγχρονη γλώσσα, μοντέρνο ύφος και γνώριμες εικόνες από το παιχνίδι γάτας και ποντικού που οι περισσότεροι πάντα παίζουμε με τον έρωτα, τα "Σώματα", θα σας θυμίσουν ωραία κινηματογραφική ρομαντική κομεντί σε καλοκαιρινό σινεμά και μάλιστα, με ανάλογο τέλος. Η νουβέλα "Σώματα" κυκλοφόρησε το 2020 σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη



Η δεύτερη νουβέλα, με τίτλο "Ημίφως", μας μεταφέρει σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό. Σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι, η μοίρα φέρνει κοντά τον Ιάσονα, έναν ζωγράφο που μετά από ένα ατύχημα ζει βυθισμένος στην αυτολύπηση και την Γλαύκη, μια τυφλή γυναίκα που ζει ολομόναχη σε έναν παλιό πύργο. Ερημίτες και οι δύο, αυτοεξόριστοι ουσιαστικά από την ίδια τη ζωή. Ο Ιάσονας υπήρξε νάρκισσος, σκληρός, όσο τώρα σκληρή είναι και η τιμωρία στην οποία έχει καταδικάσει ο ίδιος τον εαυτό του, να γεμίζει σημάδια το σώμα και το πρόσωπό του.


Θα την συναντήσει σαν νεράιδα, σαν ένα ξωτικό μέσα σε ένα μαγεμένο δάσος, στην όχθη ενός ποταμού, κοντά σ’ έναν καταρράκτη. Η ζωή, προσφέρει και στους δύο μια νέα ευκαιρία. Θα τολμήσουν αυτήν την υπέρβαση; Η Γλαύκη θα μπορούσε να έχει ξεφύγει από κάποιον από τους πίνακές του. Η νέα έμπνευση που τόσο απεγνωσμένα ο Ιάσονας αναζητά. Εκείνη, που δε μπορεί να δει, θα του πλάσει μια νέα εικόνα για τις γυναίκες, που τόσο ατιμωτικά αντιμετώπιζε ο ίδιος στο παρελθόν του. Κι εκείνος, με τον δικό του τρόπο, θα φέρει πίσω το φως στη ζωή της. Ο έρωτας ξεπροβάλλει απ' το ημίφως τους για να γεμίσει τις μέρες με καινούριο ήλιο, καθαρό ουρανό και νέα χρώματα. 

Έντονος λυρισμός, ποιητικότητα στον λόγο και ρομαντικές εξάρσεις, κάνουν το "Ημίφως", να συμπυκνώνει σε μόλις εξήντα σελίδες, στοιχεία και αρετές που θα περιμέναμε να βρούμε περισσότερο σε ένα εκτενέστερο μυθιστόρημα, από αυτά που η λογοτεχνία τα δένει και τα αφήνει να συμπορεύονται με το χρόνο. 

Την ιστορία του Ιάσονα και της Γλαύκης, την είδαμε πρώτη φορά ως εγκιβωτισμένη στο μυθιστόρημα "Έρωτας στον καθρέφτη" που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Μίνωας. Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, κυκλοφόρησε αυτόνομα, με τον τίτλο "Ημίφως" σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή από τις εκδόσεις Σαΐτα.



Η Ευρυδίκη Αμανατίδου σπούδασε Νομικά και ζει στην Αθήνα.
Έργα της που έχουν εκδοθεί: "Ένα καπέλο για τον καθηγητή", (Δελφίνι, 1993, παιδικό θεατρικό), τα μυθιστορήματα "Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι θεοί" (Βασιλείου, 2006), "Σιωπηλή πέτρα" (Μίνωας, 2007), "Η ακριβή ανάσα του νερού" (Μίνωας, 2009), "Ο φύλακας στο φάρο" (Μίνωας, 2011) και "Έρωτας στον καθρέφτη (Μίνωας, 2014). Συμμετείχε επίσης στο συλλογικό μυθιστόρημα "Όσα ποτέ δεν είπαμε" (Ωκεανός, 2013).
Από τις εκδόσεις Σαΐτα κυκλοφορούν σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή τα έργα της: «Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα», «Ένα καπέλο για τον καθηγητή», «Ο ήλιος που έχασε τον δρόμο του», «Το συναχωμένο ηφαίστειο», «Το αεράκι και η καμινάδα», «Ο Δράκος και οι Σκορδοφάγοι Ιππότες (τα τέσσερα τελευταία και στα αγγλικά), τα μυθιστορήματα «Η ακριβή ανάσα του νερού», «Ο φύλακας στον φάρο», «Αραμπέλα - Τα όρια της πίστης», «Σιωπηλή πέτρα», η νουβέλα «Ημίφως» και η συλλογή διηγημάτων «Μαζί» που έγραψε με τον Γιάννη Λαμπράκη. Έχει μεταφράσει το μυθιστόρημα της Γκράτσια Ντελέντα «Μετά το διαζύγιο», τη νουβέλα του Ίζραελ Ζάνγκουιλ «Το μεγάλο μυστήριο του Μπόου» και το παιδικό μυθιστόρημα του Κάρλο Κολλόντι «Οι περιπέτειες του Πινόκιο - η ιστορία μιας μαριονέτας» που κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Σαΐτα.
Από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη κυκλοφορεί σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή η νουβέλα της "Σώματα", σε δική της μετάφραση «Ο Μυστικός κήπος» της Φράνσις Χότζον Μπαρνέτ, «Ο σκαραβαίος» του Ρίτσαρντ Μαρς, μια θεατρική διασκευή του «Πινόκιο» και η συλλογή διηγημάτων «Πόσο παλιό είναι το χθες».
Το έργο της «Ένα καπέλο για τον καθηγητή» βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1991 στην κατηγορία του παιδικού θεατρικού έργου και το 2005 έλαβε τιμητική διάκριση στον Λασκαρίδειο Διαγωνισμό Διηγήματος. Παιδικά θεατρικά της έργα έχουν ανέβει κατά καιρούς από σχολεία και συλλόγους. Το προσωπικό της ιστολόγιο είναι το evriam.blogspot.com.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ευχαριστώ πολύ για την τόσο όμορφη παρουσίαση και ιδιαίτερα για το ημίφως, που είναι κάτι που αγαπάω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε, όπως σου είπα και κατ' ιδίαν, το χρωστούσα ειδικά στο Ημίφως, αλλά εδεσαν τόσο όμορφα μαζί αυτές οι δυο ιστορίες αγάπης διαφορετικών εποχών και γενεών. Ελπίζω να τις απολαύσουν οι αναγνώστες!

      Διαγραφή