ΑΞΕΛΕΡΕ της Ολυμπίας Θεοδοσίου


Όμορφες αναγνωστικές εκπλήξεις, από "μικρούς" εκδοτικούς οίκους που μας συστήνουν νέες αξιόλογες φωνές και επενδύουν στην ποιότητα παλεύοντας με "θηρία". Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η συλλογή διηγημάτων της Ολυμπίας Θεοδοσίου "Αξελερέ", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συρτάρι και σας παρουσιάζω εδώ με μεγάλη χαρά, έχοντας γνωρίσει και την ίδια τη συγγραφέα μέσα από την εκπομπή "Εδώ τα καλά βιβλία".

Στο πρώτο της αυτό βιβλίο, η Ολυμπία Θεοδοσίου μάς παρουσιάζει 24 μικρά διηγήματα, των δύο η τριών σελίδων το καθένα. Μικρά, γραμμένα απλά, αλλά προσεγμένα με την απαραίτητη πυκνότητα και ένταση που υπηρετεί σωστά τη μικρή φόρμα, μας δίνουν εικόνες και ιστορίες της πόλης, μικρές διηγήσεις καθημερινής "τρέλας" αλλά και εσωτερικού λυρισμού. 

Το "Αξελερέ" του τίτλου, είναι μια τεχνική στον κινηματογράφο κατά την οποία μια σκηνή γυρίζεται με το φιλμ να "ρολάρει" στην κάμερα πιο αργά, ώστε όταν αργότερα προβληθεί σε κανονική ταχύτητα να δίδεται η εντύπωση της γρήγορης κίνησης (με λίγα λόγια, το αντίθετο της αργής κίνησης). Κάτι παρόμοιο είναι και το βιβλίο αυτό. Γρήγορα cut, σωστές εναλλαγές έντασης και μετρημένες πινελιές χιούμορ σε ένα γοητευτικό αναγνωστικό αξελερέ που πέρα από την λογοτεχνική μυθοπλασία φέρει κινηματογραφική πλαστικότητα.


"Αγαπητέ αναγνώστη, λόγω δικής μου απροσεξίας κάποιοι από τους ήρωες ξέφυγαν της προσοχής μου και δραπέτευσαν από το χαρτί. Για τον λόγο αυτό θα χρειαστώ τη βοήθειά σου. Σε περίπτωση που συναντήσεις κάποιον από αυτούς στον δρόμο σου ή ακόμα και μέσα στο σπίτι σου, θα σε παρακαλούσα να του φερθείς με επιείκεια και καλοσύνη. Ίσως στο τέλος συνειδητοποιήσεις το πόσο ίδιοι είστε. Δε θέλω να μου τον επιστρέψεις, μονάχα να τον αγαπήσεις σαν να είναι ο ίδιος σου ο εαυτός." μας λέει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της, κάτι που μετά την ανάγνωση το επιβεβαιώνεις, καθώς αισθάνεσαι ότι περπατάς συνεχώς δίπλα σε κάποιον από τους ήρωες που συνάντησες στις μόλις 90 σελίδες της συλλογής, ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κάπου κοντά σου ή και μέσα σου, τους ανακαλύπτεις εκ νέου υπό άλλο πρίσμα.

Αποκτήστε τώρα το "Αξελερέ" της Ολυμπίας Θεοδοσίου μέσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Ανεξάτητων Εκδόσεων Γλαρόλυκοι.

Η ποιητική ματιά και το στοχαστικό ύφος στην προσέγγιση και τη γραφή της Ολυμπίας Θεοδοσίου κερδίζουν τον αναγνώστη και παρά το γεγονός ότι σε κάποια σημεία η συγγραφέας γίνεται ελαφρώς απολογητική, οι όμορφες εικόνες, αλλά και ο τρόπος που αυτές έχουν δοθεί στο χαρτί γέρνουν αναμφίβολα την πλάστιγγα υπέρ τους. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ποιότητα της ίδιας της Ολυμπίας Θεοδοσίου, δίνουν πολλές υποσχέσεις για τα επόμενα λογοτεχνικά της βήματα.

Τέλος, θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο στις Εκδόσεις Συρτάρι, για την προσεγμένη δουλειά στην εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, τόσο στο συγκεκριμένο βιβλίο όσο και στους υπόλοιπους τίτλους τους που πιστεύω αξίζει να ανακαλύψετε. Το έργο στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι του Ούγγρου ζωγράφου János Huszti.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια