ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ - Αποκάλυψη εξωφύλλου


Φτάνει πάντα η στιγμή που ένας κύκλος κλείνει και ένας άλλος ανοίγει. Με τον Οδοιπόρο αυτός ο κύκλος άνοιξε πριν περίπου ενάμιση χρόνο, δειλά, με ένα διήγημα, για να καταλάβω αμέσως πως μαζί με τον νέο μου ήρωα θα πάμε αρκετά μακριά. Πολύ σύντομα ακολούθησε ένα μικρό πεζό και λίγο αργότερα συζήτησα πρώτη φορά για τον Οδοιπόρο με τον Χρήστο Κουλαξίζη από τις Ανεξάρτητες Εκδόσεις Γλαρόλυκοι, προτείνοντάς του μια "τρελή" μου ιδέα. Να δημιουργήσουμε μαζί μια πειραματική μικρού μήκους ταινία με ήρωα τον Οδοιπόρο. Η ομάδα των Γλαρόλυκων αγκάλιασε με θέρμη την ιδέα και έτσι η ταινία γυρίστηκε τον Απρίλιο του 2022, με σενάριο βασισμένο σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου που είχα ήδη τότε αρχίσει να γράφω. 

Τώρα, το βιβλίο αυτό είναι έτοιμο και μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει σε έντυπη και ψηφιακή μορφή από τις Ανεξάρτητες Εκδόσεις Γλαρόλυκοι

Ο Οδοιπόρος είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος του σήμερα και κάθε εποχής, ο άνθρωπος που περνά κάθε μέρα παντού από δίπλα μας, ίσως μας καλημερίζει, μας χαμογελά προτού η φιγούρα του χαθεί στο ανώνυμο πλήθος. Περπατά αέναα κουβαλώντας στην πλάτη του τα βάρη της καθημερινότητας, μιας απάνθρωπης και βασανιστικής ζωής δίχως νόημα και διεξόδους. Μπορεί να έχει κάθε όνομα, γι' αυτό και δεν έχει κανένα. Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, γι' αυτό δεν είναι κάποιος συγκεκριμένα. 

Σκεπτόμενος και πλάθοντας τον Οδοιπόρο, έφερνα συχνά στο νου μου τον μυθικό Σίσυφο, τον άνθρωπο που φυλάκισε τον Θάνατο, που κατάφερε να ξεγελάσει τον Άδη και γι' αυτό τιμωρήθηκε να κουβαλάει έναν μεγάλο βράχο ως την κορυφή ενός λόφου που έπειτα ξανακυλούσε πάντα προς τα κάτω και έπρεπε να τον ανεβάζει ξανά και ξανά, αιώνια τιμωρία και άχθος.

Παρά την κακουχία στην οποία μοιάζει καταδικασμένος, ο Οδοιπόρος αρνείται να το βάλει κάτω. Σηκώνει το κεφάλι προς τον ουρανό, αναζητά τον Θεό, μοιάζει να θέλει να συνομιλήσει και να αναμετρηθεί μαζί του. Ένας επίμονος πόνος στην πλάτη έρχεται ως η υπενθύμιση της φθαρτής του φύσης, τον κάνει να κομπιάζει, να καμπουριάζει, να κοιτά ξανά κάτω. Θα σηκώσει όμως και πάλι το κεφάλι ψηλά, προς την υπέρβαση.


Στο εκτενές αφήγημα, χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, ο Οδοιπόρος μάς απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο και μοιράζεται τις σκέψεις του, την ιδιότυπη αποστολή του, αποκαλύπτει τον επίπονο εσωτερικό αγώνα και την σκληρή πάλη του. Μας βάζει στο μυαλό και στον κόσμο του, ελπίζοντας αν όχι να τον ακολουθήσουμε, τουλάχιστον να τον καταλάβουμε. Άλλωστε ο δικός του κόσμος δεν διαφέρει πολύ από τον κόσμο που ο καθένας μας αναγνωρίζει και ως δικό του. 

Την επιμέλεια του κειμένου έχει κάνει η Έλενα Ζελίν, της τελικής έκδοσης ο Χρήστος Κουλαξίζης για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Εκδόσεων Γλαρόλυκοι, ενώ το εξώφυλλο του βιβλίου -που παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά- το επιμελήθηκα προσωπικά. Έως ότου ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του βιβλίου, σας αφήνω με την μικρού μήκους ταινία "Οδοιπόρος" για όσους δεν την έχετε δει ή για όσους θέλετε να την απολαύσετε ξανά.


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Δημήτρη μου, τα κείμενά σου, όπως όσα έχω διαβάσει, εξαιρετικά! Εύχομαι ο οδοιπόρος σου να ταξιδεύει σε όλες του τις μορφές, σε μήκη και πλάτη, και είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο θα είναι αντάξιο της ταινίας! Καλοτάξιδο, λοιπόν, και καλά ταξίδια σε κάθε οδοιπόρο που το διήγημά σου θα συντροφεύσει! Καλά ταξίδια και σε σένα! 💙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο και τα καλά λόγια. Εύχομαι πραγματικά ο Οδοιπόρος να μιλήσει βαθιά στους αναγνώστες του.

      Διαγραφή